Tapestry Dental is nestled on the Surrey/Delta boundary, servicing the Fraser Valley and is an owner operated family dental office. At a practice where the needs of the patients come first and is the central focus of the clinic, it was vital that the new space resonated with the honest values of the business.

  Tapestry Dental Office Lobby Design

The design uses biophilic design principles, drawing inspiration from nature to create a space that is soothing, positive and stress-reducing. Elements of the local landscape are translated into the space conceptually. Peaks and valleys inspired the curved forms in the ceiling and millwork designs, and angular geometry of the tile work on the feature walls in the waiting area. The soft muted blues reflect the hazy mountain views while the wood finishes and textured flooring pull natural materials into the space.

The resulting design creates a physical environment that communicates the quality of care that this dental practice offers. The personal and professional visions of the client are achieved by creating a positive work environment for the staff that further supports the positive patient care experience.

Tapestry Dental Office Waiting Area Interior Design by Cutler

Dental Office Interior Design Finishings, Front Desk

At this family-focused practice, it’s typical for several family members to visit at once. This required us to create a waiting area that maximizes seating in a small space. To achieve this, a curved bench was designed to allow for seating on both sides. This also enables family members to sit closer together rather than in individual seats commonly found in a waiting area.

Flat surfaces are integrated into the bench to serve as space for personal items such as bags, mobile devices, beverages and reading materials. These surfaces create personal space division between other patients.

  Dental Office Design, Tapestry Dental in Surrey BC

The doctor’s private office is designed into the space as an extension of the waiting area, utilizing this secondary space as patient consultation for more private conversations. Perimeter glazing and a dropped ceiling creates acoustic separation while keeping the space light and open. Drapery can be drawn closed to provide visual privacy and maximize acoustic privacy.

  Patient Waiting Area Interior Design at Dental Office

The new facility is a prime example of the impact environment can have on an overall experience. Visiting the dentist is often an uneasy and stressful experience. Through thoughtful design decisions, we were able to create a space where a patient can walk in and immediately feeling calm, comfortable and relaxed.

Dental Office Bathroom Interior, Designed by Cutler Interior Design & Architecture

 

 

Subscribe to receive Cutler updates! Enter your email below and we’ll deliver new project updates, case studies, blog articles and more straight to your inbox.

Cutler Logo