Steve Nash Fitness opened their doors in Vancouver 2007, with a vision of promoting a healthy, balanced lifestyle for all. Today, they continue to redefine the standard gym experience as BC’s largest fitness provider with 22 clubs and growing. Cutler worked with Steve Nash Fitness to design their new flagship gym in Park Royal, West Vancouver.

Our Role

The primary objective for this 30,400 square foot flagship fitness facility was to create an exclusive club experience, showcase the brand offerings and support the health & wellness goals of the local community. Specifically, the client requested the design be innovative and visibly more premium than their other facilities to impress new guests while simultaneously motivating and inspiring current members. They were looking to increase the interaction between club members, highlight the personal training area and reflect the local community and geography.

Our Approach

The concept for this premium fitness facility was based upon contrasts and complements of the raw and the refined. Situated in West Vancouver, where the mountains meet the city, this fitness facility is a gathering place for the community. Rough textures, natural finishes and exposed structures reflect strength. Clean lines, solid forms and smooth surfaces direct, invite and elevate the experience. A rich, dark palette and visual enclosures create personal space in this 30,400 square foot area.

The design that our firm developed for this brand’s standard tier facilities is light, bright and energetic. To clearly set this tier apart, we utilized a darker palette, richer finishes, custom fixtures and larger circulation spaces. The over-sized reception desk surrounded by concrete, wood and steel sets the tone. A cozy lounge area invites guests to socialize while a portal between the lobby and the gym floor triggers a transition into the fitness zone. Wood flooring is utilized in the primarily rubber gym space to create pathways that encourage moments of interaction. Linear lights create movement and energy throughout the space and natural finishes such as walnut and concrete were utilized to reflect the Pacific Northwest spirit.

The Result

One of the challenges we had to overcome was maintaining brand recognition while clearly setting this facility apart from others. This was accomplished was by elevating existing elements. Another challenge was to create a luxurious, spacious environment that still maintains efficient use of the space and a high level of durability and functionality. This was accomplished by strategically grouping similar areas together to maximize space, creating a central open gym area to make accentuate the size of the space, and selecting highly durable materials in premium finishes.

Through professional, strategic Interior Design, this fitness facility was transformed into a mixed-use, community hub that fosters team-building, wellness, and personal growth. From a balance of openness and enclosure to custom light details that guide users through their journey, every aspect was carefully crafted. Consideration for the employee experience as well as the customer experience ensured that durability and functionality were at the forefront.

Subscribe to receive Cutler updates! Enter your email below and we’ll deliver new project updates, case studies, blog articles and more straight to your inbox.